Wettelijke noodzaak

Aanleiding:

Om de inwoners van Nederland te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen is het van belang dat er goede maatregelen worden genomen op het gebied van waterbeheer. 

Het Hoogheemraadschap van Delfland kampt momenteel met wateroverlast in hun beheersgebieden, waar wateroverlastnormen, zowel landelijk als stedelijk worden overschreden.

Om toekomstige wateroverlast te voorkomen en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan is er een zoekgebied aangewezen, de driehoek Vlaardingen-Maasland-Maasdijk (zie de foto van het plangebied hieronder).

In dit gebied moet er een waterbergingsgebied gerealiseerd worden dat 500.000 m3 kan bergen op grasland/natuur.

 

Achtergrond en wijzigingen: 

De aanleg van dit waterbergingsgebied is noodzakelijk vanuit meerdere wetten en regels.

Volgens artikel 2.1 lid 1A uit de Waterwet is de overheid wettelijk verplicht om overstromingen, wateroverlast en waterschaarste te voorkomen en waar nodig is te beperken (Waterwet , 2009).

Ook zijn er normen vastgesteld voor de maximale kans op wateroverlast per provincie. Voor dit plangebied staan deze normen in artikel 2.3 lid 1 en lid 2 van de Waterverordening Zuid-Holland (Provincie Zuid-Holland , 2016). Deze normen zijn te vinden in de figuur hieronder.

 

Het onderwerp wateroverlast is een meervoudig onderwerp dat in meerdere waterplannen wordt opgenomen.

Een waterplan wordt opgesteld op meerdere niveaus (Nationaal, Provinciaal en Regionaal), dit plan beschrijft de hoofdlijnen, principes en richting van het waterbeleid over een bepaalde periode (Rijksoverheid , 2015). Meestal met een vooruitblik richting het toekomstige waterbeleid.  

 

In het Nationaal Waterplan van 2016-2021 staat dat het waterplan zich vasthoudt aan de integrale aanpak voor waterbeheer (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 2014).

Echter worden er geen concrete manieren/maatregelen beschreven die van toepassing zijn op het gebied van wateroverlast, dit komt omdat de provincie verantwoordelijk is voor het opstellen van de normen en tevens de toezichthouder is op o.a. het waterschap dat het beleid uitvoert (Helpdesk Water, sd).

Wel staat er in het Nationaal Waterplan dat het kabinet zich vasthoudt aan de integrale aanpak voor waterbeheer, dit betekent dat het kabinet problemen m.b.t. de waterkwantiteit, waterkwantiteit en watergebruik tijdens natte en droge situaties wilt voorkomen. Dit doet het kabinet door een “driestapstheorie”, ook wel het vasthouden-bergen-afvoeren model genoemd (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 2014).

 

Daarnaast staan er in het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 kernopgaven met betrekking tot water beschreven. Deze kernopgaven zijn gebaseerd op de ambities en doelstellingen van de provincie (Provincie Zuid-Holland , 2009)

Deze kernopgaven zijn:

  • Waarborgen van waterveiligheid
  • Realiseren mooi en schoonwater
  • Ontwikkelen duurzame zoetwatervoorziening
  • Realiseren van een robuust en veerkrachtig watersysteem

Het realiseren van de waterberging in het plangebied is dus noodzakelijk en van toepassing op de kernopgaves Waarborgen van waterveiligheid en Realiseren robuust en veerkrachtig watersysteem. Dit is om toekomstige wateroverlast te voorkomen dat wordt veroorzaakt door klimaatverandering.

In Hoofdstuk 7.2 van het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland wordt het onderwerp wateroverlast en oppervlaktewater beschreven in het kader van het “realiseren van een robuust en veerkrachtig watersysteem”. Hierin is te vinden hoe een onvoldoende bergingscapaciteit kan leiden tot wateroverlast (Provincie Zuid-Holland , 2009).

 

Op regionaal niveau is het waterbeheersplan van Delfland van belang. Hierin staan de ambities en doelen van het Hoogheemraadschap van Delfland voor de periode 2016-2021 (Hoogheemraadschap van Delfland , 2015 ).

In hoofdstuk 5 paragraaf 2 van dit waterbeheersplan wordt het onderwerp “Voorkomen van wateroverlast” beschreven. Hierin wordt het duidelijk dat het hoogheemraadschap wateroverlast wilt voorkomen door het vasthouden van water door innovatieve maatwerkoplossingen (Hoogheemraadschap van Delfland , 2015 ), zoals het waterbergingsgebied in deze casus.